fredag 22 augusti 2014

นักข่าวประเทศสวีเด็นวิจารณ์ประยุทธ์ตั้งตัวเองเป็นนายกเผด็จการ





ประเทศไทย  จากประชาธิปไตยสู่เผด็จการ


Thailand – från demokrati till diktatur

WOLFGANG HANSSON: General Prayuth har bytt ut uniformen mot en grå kostym – men det förändrar inget
ประยุทธ์ เปลี่ยนจากชุดเครื่องแบทหารใส่สูตเป็นชุดพลเรือนแต่ก็ไม่สามารถช่อนเร้นการ เปลี่ยนจากระบอบประชาธิปไตยสู่ เผด็จการถึงแม้ประยุทธ์สัญญาว่าจะให้มีการเลือกตั้งภายในหนึ่งปีแต่ก็ไม่ได้ แก้ปัญหาความวุ่นวายทางการเมืองนั้นแต่อย่างไร  หลังจากที่ทหารยึดอำนาจเมื่อวันที่ ๒๒ เดือน พค.ก็ได้ควบคุมอำนาจทุกอย่างไว้ในมือและจับกุมคุมขังประชาชนทั้งนักการเมือง ที่มีเสียงคัดค้านต่อฝ่ายเผด็จการอย่างไม่ละเว้น สื่อสารมวลชนมีการควบคุมอย่างเคร่งคัดซึ่งไม่เคยมีมาก่อนในประเทศไทยหลายปี มาแล้ว  ไม่เป็นที่สงสัยเลยว่าการหยั่งเสียงประชามติที่ตีพิมพ์ในเมืองไทยว่าเสียง ส่วนมากเห็นด้วยกับการยึดอำนาจ
พวกเผด็จการทหารได้หมุนนาฬิกาของประวัติศาสตร์เมืองไทยกลับคืนไปเป็นเมื่อสมัย ปี ๒๕๐๐

พวก กลุ่มเผด็จการทหารจะถืออภิสิทธิ์เรียกประชาชนไทยคนใดก็ได้ เมื่อไหร่ก็ได้ไปสอบสวน และทำการจับกุมคุมขัง ผลก็คือประชาเป็นร้อยๆถูกจับไปสอบสวน ถูกจำคุก ถูกกักบริเวณ และเรียกค่าประกันเหมือนกับเรียกค่าไถ่ และบังคับให้เขียนสัญญาว่าจะไม่มีการคัดค้าน ต่อสู้และไม่ให้มีการเคลื่อนไหวทางการเมืองใดๆทั้งสิ้น ถ้าขัดขืนก็จะได้รับโทษอย่างหนักจากฝ่ายทหารเผด็จการ

สรูป ง่ายๆก็คือว่าพวกเผด็จการทหารได้ใช้อิทธิพลครอบงำทุกด้านกับฝ่ายตรงข้ามใน สังคมไม่ให้ฝ่ายที่นิยมทักษินหรือฝ่ายประชาธิปไตยที่เป็นฝ่ายเสื้อแดงมาก่อนต่อต้าน คัดค้าน หรือวิจารณ์ และเคลื่อนไหวใดๆทั้งสิ้น  การกระทำของพวกกลุ่มเผด็จการทหารเป็นการให้อำนาจแก่ตัวเองอย่างเกินขอบเขตต์ที่ผิดต่อหลักสิทธิของมนุษยชน หลักสิทธิเสรีภาพ และความเป็นธรรมของมนุษยชาติและประชาธิปไตยในสังคม ซึ่งเป็นการสวนทางกับระบอบประชาธิปไตยที่เคยมีมาแล้ว ตั้งแต่ปี พศ. ๒๕๔๔ ที่ประเทศไทยได้มีการเลือกตั้งตามระบอบประชาธิปไตย
เพื่อสร้างความนิยมให้กับตนเองพวกกลุ่มเผด็จการทหารได้เปิดโรงหนัง  และวงดนตรีให้ประชาชนเข้าชมฟรี เพื่อเป็นการแสดงความจงรักภักดีให้ แก่ กษัตริย์และเป็นการสนับสนุนพวกกลุ่มเผด็จการทหาร
การยึดอำนาจของประยุทธ์ได้ถูกต่างประเทศทั่วโลกประนามกลุ่มเผด็จการทหารของไทยและเรียกร้องให้นำประเทศกลับคืนสูู่ระบอบประชาธิปไตยโดยเร็วที่สุด  องค์การดูแลสิทธิมนุษยชนมีความหวั่นเกรงว่ากลุ่มเผด็จการทหารจะยึดครองอำนาจไปอีกยาวนาญเหมือนในประเทศพะม่าที่ทำทีเป็นระบอบ แบบประชาธิปไตยอำพราง

เมื่อวานนี้ สภาทหารที่แต่งตั้งโดยประยุทธ์ได้เลือกประยุทธ์ขึ้นเป็นนายกรัฐมนตรี  ( ซึ่งไม่ได้มีการยอมรับจากองค์การเสรีไทย ฯ และประชาชนไทยทั้งในและนอกประเทศ รวมทั้งประเทศต่างๆอีกมากมาย  โดย ผู้แปล )

พวกกลุุ่มเผด็จการทหารได้สัญญาว่าจะให้มีการเลือกตั้ง ในเดือนตุลาคม ปี ๒๕๕๘ แต่การเลือกตั้งที่ปราศจากนักการเมืองฝ่ายเสื้อแดง หรือฝ่ายทักษิณ ความวุุ่นวายทางการเมืองก็จะไม่จบสิ้นถ้าฝ่ายเสื้อแดงไม่มีโอกาศกลับมามีอำนาจอีก ....

Från demokrati till diktaturู
av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Han har bytt ut uniformen mot en grå kostym.
Men klädbytet kan inte dölja att Thailand gått från demokrati till militärdiktatur.
General Prayuth har lovat nyval om drygt ett år men det kommer inte att lösa landets politiska kaos.
Sedan militären tog makten i en oblodig kupp den 22 maj har man tagit total kontroll och sett till att ingen kritik mot militären eller politisk debatt överhuvudtaget förekommer.
Medierna är satta under sträng censur på ett sätt som inte förekommit i Thailand på många år. Därför är det kanske ingen överraskning att de opinionsmätningar som publiceras i thailändska tidningar visar att en majoritet av befolkningen stödjer militärkuppen.
Det kan också bero på att de demonstrationer och politiska våld som plågade landet sedan förra hösten ersatts av ett lugn på ytan.
Men det har skett till ett högt pris.
Klockan har vridits tillbaka till hur det såg ut i Thailändsk politik på 80- och 90-talen.
Militären har tagit sig rätten att när som helst kalla in människor som är politiska aktiva till förhör och sätta dem i husarrest. Flera hundra personer, de flesta av dem från Thaksinlägret som hade makten när militären slog till, har tvingats skriva på avtal där de förbinder sig att inte uttala sig politiskt. Bryter de sitt löfte väntar stränga straff.
Enkelt uttryckt har militären lagt en tätt lock över allt som har med politiska motsättningar att göra. Istället har man gett sig själv drakoniska maktbefogenheter som utgör ett allvarligt hot mot upprätthållandet av mänskliga fri- och rättigheter i ett land som höll sina första verkliga fria val 2001.
För att öka sin egen popularitet har militären anordnat gratis biofilmer och konserter och sett till att den folkkäre kungen ”välsignat” kuppen.
Kritiken från omvärlden har varit massiv med krav på en snabb återgång till demokrati. Organisationen Human Rights Watch fruktar att Thailand är på väg mot ett militärstyre liknande det som råder i Burma, en sorts låtsasdemokrati.
I går röstade det av militären utsedda parlamentet för att utse kuppgeneralen Prayuth till ny premiärminister.
Militären har lovat att nyval ska hållas tidigast i oktober 2015. Men hur de ska förhindra att samma scenario upprepas som vid tidigare val är högst osäkert.
Varje val sedan 2001 har vunnits av mångmiljardären Thaksin Shinawatra eller hans syster Yingluck. Rödskjortorna som de kallas, har segrat genom att gynna den fattiga landsbygdsbefolkningen. Eftersom de är fler än den välutbildade medelklassen och kungatrogna eliten så har de så kallade gulskjortorna förlorat varenda gång.
Eftersom gulskjortorna hade makten i Thailand innan det blev demokrati så har de haft svårt att anpassa sig till att plötsligt stå vid sidan av. Genom att använda författningsdomstolen och den gamla maktapparaten har de försökt tillskansa sig makten trots valförlusterna.
Om det blir nyval nästa år är det mycket troligt att samma scenario uppstår igen. Konflikten är bara djupfryst.
Därför är det många som tror att militären ihop med den gamla eliten i det särskilda råd som ska tillsättas tänker konstruera någon form av spärrar som gör att rödskjortornas röstövertag kan neutraliseras.
Framförallt vill man stoppa familjen Shinawatra från all framtida maktutövning.
Problemet är bara att om man gör det riskerar man att rödskjortorna ger sig ut på gatorna för att protestera.
Militärens dilemma är hur man ska lyckas återinföra demokrati utan att rödskjortorna tar tillbaka makten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar